RINTJE RITSMA van het voetbal

Traditioneel brengen ouders waarvan hun kinderen op voetbal willen naar verenigingen. Na onderzoek heb ik mijzelf de vraag gesteld, zorgen verenigingen voor voldoende kwalitatieve ontwikkelingsmomenten? Is de kwaliteit die er geboden wordt voldoende om als ambitieus lid je te ontwikkelen tot een mogelijke topsporter? Zijn de aangeboden momenten afgestemd op het individu? Mijn ervaringen gaven aan dat het merendeels van de verenigingen onvoldoende investeren en prioriteiten stellen aan de inhoud, tijd en kwaliteit van trainen of een individueel talentontwikkelingsprogramma, als verenigingen dit al hebben.

Het valt mij op dat leden (deelnemers) onvoldoende motorische ontwikkeld zijn, door te eenzijdige programma’s, de aangeboden kwaliteit onvoldoende is en de uitvoering evenmin. Het is niet voor niets dat de afgelopen jaren voetbalscholen als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Deze voetbalscholen zijn voornamelijk gericht op het verbeteren van voetbal skills. Is voor ambitieuze voetballers en voetbalsters het deelnemen aan één van de voetbalscholen voldoende om de tekortkomingen van verenigingen te compenseren? In mijn visie is dat niet zo.

Nu ben ik iemand die vaker vooruitloopt of tegen de richting in zwemt en wordt dat mij niet altijd in dank afgenomen echter de ideeën die ik destijds had en de uitvoering van die ideeën zijn vaak bestempeld als succesvol en voorloper op traditionele programma’s. De afgelopen jaren heb ik mij ingezet om bij één van de Eredivisie vrouwenvoetbalverenigingen een doorlopende leerlijn neer te zetten waarbij ieder zich op zijn eigen niveau ontwikkeld. In Nederland vooruitstrevend. In de opleiding krijgen academie speelsters als jongste deelneemsters de mogelijkheid zich extra te ontwikkelen op hun eigen niveau naast hun trainingen bij hun eigen vereniging. Zo worden ze fundamenteel voorbereid waardoor ze werken aan hun vertrouwen, de kwetsbaarheid afneemt en het vertrouwen toeneemt zodat ze van daaruit door kunnen stromen naar een O15, O17, O19 (belofteteam) en 1e elftal.

Ieder jaar heeft het programma zich steeds verder ontwikkeld en steeds meer hebben we bij de ontwikkeling van de deelneemsters gebruik gemaakt van professionals op hun vakgebied. Al die jaren heb ik het met veel plezier gedaan, maar na het evalueren van het programma kwam ik erachter dat mijn persoonlijke normering hoger ligt dan het huidige programma. Iedere dag moet in het teken staan van talentontwikkeling. Vandaar dat ik het talentontwikkelingsprogramma IEDEREDAGBETERWORDEN heb geschreven.

Ik begin het gevoel te krijgen dat ik de Rintje Ritsma ben die ooit in de schaatswereld een commerciële ploeg introduceerde. In mijn visie van iederedagbeterworden bestaan er developmentteams zoals dat in vele sporten al bestaat. Bij deze developmentteams staat iedere dag alles in het teken van de ontwikkeling van het atletisch vermogen, skills en cognitieve vaardigheden van de deelnemers/deelneemsters. Nu is het nog niet zo dat er commerciële partners actief benadert zijn, echter het is al pure winst dat alle gelden die binnenkomen worden besteed aan de ontwikkeling van ieder individu binnen het talentontwikkelingsprogramma en niet zal verdwijnen naar selecties van een 1e elftal of hiaten in de begroting van een vereniging.

Gerard Timmers